Nieuws

“Kunst is geen linkse hobby, het is alles wat gemaakt wordt waardoor jij geraakt wordt”

Gepubliceerd op: 08 november 2023

90% van de Nederlanders brengt jaarlijks ten minste één bezoek aan een culturele instelling. Toch beschouwen veel mensen kunst als iets elitairs of als een ‘linkse hobby’. En dat is jammer. Daarom slaan Triade, Theater De Kampanje en KopGroep Bibliotheken de handen ineen voor een spraakmakende campagne.

Petra Clowting van Triade vertelt: “Het idee ontstond nadat we het prachtige gedicht ‘Gunstenaar’ van Yanaika Zomer, onze stadsdichter, hoorden. Ze omschrijft in het gedicht heel treffend hoe sceptisch sommige mensen zijn over het begrip ‘kunst en cultuur’. Blijkbaar kleeft daar een bepaald imago aan, die van linkse hobby’s en moeilijk gedoe van de elite. Maar kunst is veel meer dan men denkt. Muziek en film bijvoorbeeld, musicals, maar ook een fotografiecursus, of even naar de bieb gaan voor een stripboek.”

Yanaika Zomer licht toe: “Zeestad vroeg me voor het congres 'Het geheim van Den Helder' twee gedichten voor te dragen. Een over de stad zelf en een over de relatie tussen stadsontwikkeling en cultuur, in verband met een debat dat daarover plaats zou vinden. Ik was vrij in de invulling, maar moest direct denken aan het soort gesprekken dat ik soms over kunst en cultuur heb. Zo veel mensen zeggen dat ze er niets mee hebben, maar als je doorvraagt, blijkt het vooral een definitieprobleem. Er is zo'n raar onderscheid tussen hoge en lage cultuur. En kunst schrijven we met de grote K, óf we roepen: ‘dat kan mijn kleine neefje ook’! Ondertussen kennen we allemaal het gevoel van ontroering door mooie muziek, of lachen om de oudejaarsconference, en miljoenen Nederlanders gaan naar de musical. Da’s allemaal kunst, en bovendien belangrijk voor de stad en haar inwoners. Daar moeten we zuinig op zijn.”

“Zelf ben ik van de poëzie. Ook daarvan zeggen mensen dat ze er niets mee hebben. Tot ze liefdesverdriet hebben, of rouwen, of iets anders meemaken dat zo moeilijk in woorden is te vatten. Dan kan een gedicht zomaar troostend zijn. Dat wilde ik die middag op het congres delen met stadsontwikkelaars en politici. Ik vind het heel bijzonder dat het is opgepikt door de culturele instellingen en dat we er de campagne ‘Ook Dat Is Kunst’ omheen konden bouwen.”

Petra Clowting hoopt dat de campagne een stukje bewustwording creëert. “Dat kunst een ruim begrip is. Maar vooral: dat het van ons allemaal is. Kunst is eigenlijk alles dat mensen maken waar zij, jij of anderen door geraakt worden. Het maakt vrolijk, ontroert, brengt mensen samen. Het heeft direct invloed op ons levensgeluk. Even ontsnappen uit het dagelijks bestaan, ontladen, frisse moed vinden, nieuwe energie opdoen... Zo dragen kunst en cultuur enorm bij aan onze samenleving en economie. Daar is niets elitairs aan... Dat wordt het pas als het voor gewone mensen onbetaalbaar wordt.”