Nieuws

Gemeente Hollands Kroon en Triade leiden kunstdocenten op voor basisonderwijs

Gepubliceerd op: 13 september 2022

Het inzetten van cultuurprofessionals voor buiten- en binnenschoolse activiteiten is zowel landelijk als in de gemeente Hollands Kroon een grote wens van het onderwijs. Veel cultuurprofessionals in Hollands Kroon werken al als workshopdocent in het voortgezet onderwijs, maar hebben nog geen of weinig ervaring in het basisonderwijs. Zoals bijvoorbeeld Louis, een professioneel hiphopdanser, producer Juan die de Herman Broodacademie heeft gedaan, of muzikant Tom.

In samenwerking met Mireille Huijbers van Plein C heeft Triade een op maat gemaakte training gegeven voor een groep cultuurprofessionals uit Hollands Kroon. Deze training is vanuit de NPO-middelen bekostigd en de deelnemers hebben inmiddels het certificaat ‘Cultuurprofessional in het basisonderwijs’ met succes afgerond. Zij zijn nu goed in staat om lessen te ontwerpen, om aan te sluiten bij de kinderen en de vraag van de school, maar vooral ook om goede lessen en projecten te verzorgen. Een observatie en stage op een basisschool zijn verplichte onderdelen van de training.

De training is door de cursisten zeer goed ontvangen:

“Dit is een groot aandeel voor mijn carrière. Heb veel nieuws ontdekt in mezelf ook en geeft mij inzicht hoe handig en belangrijk zo’n training kan zijn.”

“De praktijklessen gingen heel goed omdat ik zoveel heb geleerd tijdens de lessen van de trainers maar ook van de medecursisten. Ik durf te zeggen dat ik juist hierdoor veel gegroeid ben.”

“Deze training heeft mij doen inzien dat ik het basisonderwijs misschien wel leuker vind dan het VO. Ook wel bevestigd dat voorbereiding erg belangrijk is.”

Sommige van deze cultuurdocenten zijn zelfs tijdens de stages al gevraagd om te komen werken op de scholen.

In het nieuwe schooljaar (‘22/’23) hopen we op een nieuwe groep cultuurprofessionals die na het behalen van het certificaat op de basisscholen kunnen worden ingezet!