Nieuws

Aandacht voor Brugwachtershuisje met gratis workshops

Gepubliceerd op: 27 juni 2023

Aan het Ankerpark staat het oudste brugwachtershuisje van Den Helder. Het huisje werd rond 1870 gebouwd toen de Ankerparkbrug de Visbuurt nog met de haven verbond. Die brug is er niet meer, maar het huisje staat er nog steeds. Zonder functie is het huisje helaas vervallen en staat het al een hele tijd leeg.

Eind 2021 heeft de gemeente het eigendom van het pandje overgenomen en is het aangewezen als gemeentelijk monument. De gemeente Den Helder gaat aan de slag om het huisje op te knappen. Een dergelijke renovatie is alleen toekomstbestendig als er ook een passende nieuwe functie voor het pandje wordt gevonden. Samen met Stichting Brugwachtershuisjes gaan ze op zoek naar een nieuwe bestemming voor het huisje. Om aandacht te krijgen voor dit project is een samenwerking aangegaan met Triade en Kunsthal 45 die op zaterdag 15 juli een aantal workshops zullen verzorgen waarin het Brugwachtershuisje centraal staat. De resultaten uit deze workshops worden tijdens Open Monumentendag tentoongesteld.

Workshop smartphone fotografie
10.00 uur:
 Verzamelen bij Triade. Ontvangst met koffie en thee.

10.15 uur: 
Smartphone fotografie heeft een enorme vlucht genomen en is populair. Hij wordt niet alleen meer gebruikt om te bellen want ze kunnen zoveel meer. Dit prachtige apparaat is tot mooie dingen in staat en één onderdeel hiervan is fotograferen. Deze workshop geeft je inzicht in alle mogelijkheden die je telefoon heeft op het gebied van fotograferen. Fred van Eck voorziet je tijdens deze introductie van tips & tricks.

11.30 uur: We stappen op de fiets en rijden onder begeleiding van Fred naar het Brugwachtershuisje. Daar worden ter plekke foto’s gemaakt en kijkt Fred mee bij de door jouw geschoten plaatjes. Dat kunnen gedetailleerde foto’s zijn van het Brugwachtershuisje of foto’s van het hele Brugwachtershuisje in de omgeving. Ook hier geeft Fred nuttige tips om tot een geweldig resultaat te komen. 

13.00 uur: Om 13.00 uur staat het iedereen vrij nog even door te fietsen naar de andere brugwachtershuisjes in Den Helder. Het staat een ieder vrij ook deze huisjes te fotograferen.

Iedereen kan hierna thuis aan de slag met het eventueel nabewerken van de foto’s (als dit nodig is). In de week na de workshop lever je je mooiste foto in bij Fred en krijg je op deze foto feedback van de docent. Jouw mooiste foto wordt vervolgens afgedrukt op A4 en wordt onderdeel van de tentoonstelling over brugwachtershuisjes in Triade tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september. Na dit weekend mag iedereen zijn eigen foto komen ophalen.


Teken- en schilderworkshop
9.30 uur:
 Verzamelen bij Triade per fiets. Onder begeleiding van de docent Ingrid Davids wordt er naar het Brugwachtershuisje gefietst. Daar worden ter plekke foto’s gemaakt. Dat kunnen gedetailleerde foto’s zijn of foto’s van het hele brugwachtershuisje in de omgeving. Na de fietstocht is er koffie en thee voor de deelnemers.

11.00-12.30 uur: Start workshops tekenen en schilderen. Bij Triade staan in het tekenlokaal verschillende materialen klaar zoals acrylverf, aquarelverf, Oost-Indische inkt, pastelkrijt, etc. Er kan gekozen worden met welk materiaal wordt gewerkt. Er is papier, karton etc. om uit te kiezen. Beeldend kunstenaar Ingrid Davids geeft tips over welk materiaal te gebruiken voor welke foto.

12.30-13.00 uur: Lunchpauze (lunch zelf meenemen, voor koffie en thee wordt gezorgd)

13.00-15.00 uur: de tekening of schildering wordt verder afgemaakt.

De werken worden tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september tentoongesteld bij Triade (tussen 12.00 en 15.00 uur) en bij Kunsthal 45, Kroonpassage 36 in Den Helder (tussen 13.00 en 17.00 uur).

Deelname aan de workshops is gratis. Vooraf aanmelden is verplicht. Dit kan tot 5 juli via info@triade-denhelder.nl

Dit programma is een samenwerkingsverband tussen Kunsthal 45 en Triade en is mogelijk gemaakt door de landelijke Stichting Brugwachtershuisjes in nauw overleg met de gemeente Den Helder.

 

Foto: Redmouse