Agenda

Weekend van de Architectuur

In en rondom Den Helder wordt druk gebouwd en veel vernieuwd, waaronder veel woningen. Voldoende reden om als Den Helder aan te haken bij de landelijke manifestatie van de Dag van de Architectuur op 18 en 19 juni 2022! Een mooi samenwerkingsproject tussen Triade als architectuurcentrum, de Gemeente Den Helder, Woningstichting, Zeestad en Citymarketing, die samen het programma hebben samengesteld.

Landelijke manifestatie

Sinds 1986 is deze landelijk manifestatie een begrip. Tijdens de Dag van de Architectuur worden iconische gebouwen in de schijnwerpers gezet en wordt belicht wat architectuur kan doen voor de kwaliteit van de leefomgeving in steden, dorpen en regio’s. Architectuur en stedenbouw spelen een belangrijke rol in de oplossing van grote sociaaleconomische en ruimtelijke vraagstukken.

In 2022 is het landelijke thema 'T-Huis'. De betekenis van de vertrouwde begrippen Huis en Thuis is sinds de pandemie en de toenemende schaarste in huisvestingsmogelijkheden aan een grondige update toe. Wat betekent T-Huis?

PROGRAMMA DEN HELDER

Architectuurroutes

Vanaf 18 juni is het mogelijk om twee verschillende architectuurroutes te volgen. De route binnenstad-Willemsoord is een mooie wandelroute. De route Nieuw Den Helder- De Schooten is een fietsroute. De routes voeren langs veel iconische gebouwen in onze mooie stad.  Per gebouw krijgt de deelnemer uitgebreide informatie over de architect en het gebouw. Er is een speciale folder ontwikkeld, waarin de twee routes in beeld zijn gebracht. Deze is te verkrijgen vanaf 18 juni bij de Den Helder Experience Store, Spoorstraat 2 en bij De Nollen, Burgemeester Ritmeesterweg 10.

Route met een gids

Gaat u liever op pad met een gids die u alles kan vertellen over de diverse gebouwen dan is hier de mogelijkheid toe. Gids Jan Kikkert fietst op zaterdag 18 juni beide routes:

Om 10.00 uur route 1: Nieuw Den Helder-de Schooten: Start bij De Nollen, Burgemeester Ritmeesterweg (bij station Zuid)
Om 14.00 uur route 2: Start bij de Watertoren

Aanmelden voor donderdag 16 juni via: architectuur@triade-denhelder.nl (VOL=VOL)

(Laat ons in uw mail weten hoe u heet en op welk tijdstip u aan wil sluiten)


Tentoonstelling T-Huis

Fotografen Thijs Wolzak en Jeroen Musch

Een buitententoonstelling waarin Thijs Wolzak binnenkijkjes toont van plekken die wij alleen van buiten kennen. Jeroen Musch biedt een perspectief op de bijzondere architectuur van woon- en werkstad Den Helder. De tentoonstelling is een maand lang te zien op de Flaneerkade én bij Triade, Middenweg 2.


Lezing T-Huis

Een (interactieve) lezing door Edzo Bindels, Jeroen, Geurts, Duco Kapitein en Joke Terlaak-Poot 

De herwaardering en fysieke transformatie van wijken in Den Helder is de afgelopen jaren in volle gang. Bij de ontwikkeling van de “nieuwe” wijken wordt er gekeken naar de architectuurhistorische waarde, maar ook de culturele diversiteit van de inwoners. Architecten Bindels, Geurts en Kapitein vertellen hoe zij gekomen zijn tot de ontwerpen van de wijken Oud Den Helder, de Dijkbuurt en Duinpark-Kreekpark en hoe de bewoners die hier hun thuis vinden hierbij betrokken zijn.

Na de pauze gaat Joke Terlaak-Poot (Hanzehogeschool Groningen / TU Delft) met bewoners en ontwikkelaars in op de vraag; hoe mensen een thuis maken en waardoor ze zich gelukkig voelen? Geheel in lijn met haar promotieonderzoek naar home making aan de universiteit van Delft.

Een huis is belangrijk: het lichaam is het eerste menselijke omhulsel, een woning is de tweede menselijke schaal. Eten, slapen, drinken, vrijen, het vindt allemaal plaats onder die tweede huid.

Joke stelt: In élk huis kun je gelukkig wonen!

Datum: Zaterdag 18 juni

Tijd: 15.00 – 17.00 uur

Waar: Triade, Middenweg 2

Opgeven voor donderdag 16 juni via: architectuurcentrum@triade-denhelder.nl (VOL=VOL)

(Laat ons in uw mail weten hoe u heet en geef aan dat u deel wil nemen aan de lezing)


Gebouwen fotograferen met je smartphone

Fotografie van gebouwen heeft veel overeenkomsten met portret- en landschapsfotografie.  Je portretteert in feite de gebouwen en legt hun karakter bloot of je toont het gebouw in z’n bredere context. Een sterke compositie, een doordacht perspectief en een weloverwogen belichting komen aan bod in de workshop smartphonefotografie van gebouwen. We volgen de architectuurroute binnenstad-Willemsoord en leren onderweg van fotograaf Fred van Eck hoe je het karakter van een gebouw mooi kan weergeven in een foto die je maakt met je smartphone.

Datum: zondag 19 juni

Tijd: 10.00 uur

Waar: Den Helder Experience Store, Spoorstraat 2

Opgeven voor donderdag 16 juni via: architectuurcentrum@triade-denhelder.nl (VOL=VOL)

(Laat ons in uw mail weten hoe u heet, geef aan dat u deel wil nemen aan de workshop fotografie)


Even binnenkijken

Nieuw Stadhuis

In het middelpunt van de bouw van het nieuwe stadhuis staat er op 18 en 19 juni in gebouw 66 op Willemsoord, tussen 11.00-15.00 uur, een Frans balkon. Op dit balkon kan een ieder de vorderingen van de bouw van het stadhuis bekijken en krijgt de bezoeker een impressie van hoe dit er van binnen uit zal gaan zien via een korte introductievideo.

Theater de Kampanje

In 2016 bekroond met de Arie Keppler-architectuurprijs. Het architectenbureau Van Dongen-Koschuch heeft het ontwerp gemaakt voor dit unieke theater in een oud monumentaal pand. Inspiratie werd gehaald uit de identiteit en karakter van de gebouwen, het samenspel van structuren, dokken, water en de situering. Om de ruimtelijke belevenis van de monumentale hallen te waarborgen is de grote zaal uitgevoerd als een glazen theaterzaal.

Openstelling Theater de Kampanje: Zaterdag 18 en zondag 19 juni tussen 11.00-15.00 uur

School 7

School 7 in Den Helder heeft de Public Library of the Year Award 2018 gewonnen. Een internationale prijs waarmee nieuwe en vernieuwende bibliotheken worden bekroond. Van Veen Architecten en Marcel van der Veer (MARS interieurarchitecten) maakten het ontwerp. Belangrijk onderdeel was het hergebruik van de gemeenteschool uit 1905. De oude structuur van de lokalen, gangen en toiletten zijn intact gelaten. De bestaande detaillering is zo veel mogelijk behouden en geïntegreerd in de nieuwbouw. De buitengevel van het oude gebouw is ook in de nieuwbouw behouden.

Openstelling School 7: Zaterdag 18 juni tussen 10.00-20.00 uur