Agenda

Helders Gitaar Festival

Theater De Kampanje organiseert in samenwerking met Triade en Jazzstichting Nieuw & Diep het Helders Gitaar Festival. Een uniek festival voor gitaarliefhebbers! Voor iedereen die de gitaar wil leren kennen én iedereen die dit instrument al kent, maar zich wil laten inspireren door workshops te volgen, podiumervaring op te doen of te luisteren naar fantastische gitaristen.

Iedereen kan meedoen; je hoeft geen cursus te volgen via Triade, alleen liefde te hebben voor de gitaar!

Het festival start met workshops en masterclasses waaraan je gratis kunt meedoen. Voor kinderen die nog geen gitaar spelen of net begonnen zijn, is er een speciaal programma. Daarnaast is er een open podium voor (semi) amateurs. Iedereen die gitaar speelt kan hieraan deelnemen (let op: het aantal plaatsen is beperkt; vooraf aanmelden verplicht). In het onderdeel 'Samen' wordt een bekend gitaarnummer samen gespeeld. Verder wordt er een groot gitaarorkest georganiseerd. Het festival wordt afgesloten met optredens van Ed Struijlaart en Gumbo Kings.

Gitaarorkest
Alle gitaristen, jong en ouder, beginners en gevorderden, kunnen meedoen aan het gitaarorkest. Wel moet je een beetje noten kunnen lezen i.v.m het werken met bladmuziek. Met alle gitaristen wordt een groot orkest gevormd. 

Er wordt gerepeteerd op 30 september, 7, 14 en 28 oktober, steeds van 19.00 tot 19.45 uur in de grote zaal van Triade. Van tevoren krijg je de bladmuziek via je docent.

Programma
Aan de onderdelen gemarkeerd met een * kun je gratis deelnemen. Aanmelden voor de verschillende onderdelen kan via Helders Gitaar Festival of via het aanmeldformulier bij de balie van Triade en bij de diverse gitaardocenten van Triade. Ook als je graag zelf wat wil spelen op een podium kun je dit hierop aangeven. Workshops, repetities en optredens vinden plaats op de dag zelf, alleen voor het grote gitaarorkest zijn er repetities vooraf (zie hierboven).

Het Gitaar Festival is tot 20.00 uur gratis toegankelijk. Voor het concert van Ed Struijlaart en Gumbo Kings wordt een kleine toegangsprijs gevraagd. Tickets hiervoor zijn verkrijgbaar via de website van De Kampanje.

Vergaderzaal                    Workshops & masterclasses

16.00 – 16.30 uur               Kennismaking met de gitaar t/m 12 jaar o.l.v. Nicolay Totev (voor beginners)*

16.45 – 17.30 uur               Kampvuur/ 4 chord workshop o.l.v. Marit van Brummelen*

18.00 – 18.30 uur               Kennismaking met de gitaar vanaf 13 jaar o.l.v. Nicolay Totev (voor beginners)*

 

Kleine zaal                         Concerten

16.00 – 17.00 uur              Workshop Mart Hillen fingerstyle/fingerpicking*

17.00 – 17.30 uur               Optreden Mart Hillen

18.15 – 19.00 uur               Opname Podcast de Gitaarmannen met Ed Struijlaart en Mart Hillen

19.00 – 20.00 uur              Klassiek gitaarconcert*

 

Stadshal                              Clubsetting

16.00 – 17.00 uur              Repetitie Samen o.l.v. Frank Kooijman*

17.15 – 17.45 uur               Gitaarorkest Triade o.l.v. Nicolay Totev*

18.00 – 18.15 uur              Uitvoering Samen o.l.v. Frank Kooijman*

 

Foyer Grote zaal

Vanaf 16.00 uur                   Open podium akoestische gitaar: Singer-songwriters/duo’s/trio’s*

 

Betaald programma 

Stadshal (open om 20.15 uur)       

20.30 – 22.30                     Concert Gumbo Kings

 

Grote zaal (open om 20.00 uur)

20.15 uur                            Concert Ed Struijlaart

 

Ed Struijlaart
Na het succes van Gitaarmannen, Ed Struijlaart’s eerste theatertour, is het tijd voor het langverwachte vervolg. In Gitaarmannen 2 brengt Ed een muzikale ode aan het album ‘Unplugged’ van Eric Clapton.

Als tiener raakte Ed zijn interesse voor de gitaar kwijt. Bijna had hij deze liefde zelfs opgegeven. Totdat er een plaat uitkwam die alles veranderde: ‘Eric Clapton - Unplugged’. Het werd de meest legendarische MTV Unplugged sessie ooit waarvan het live-album 26 miljoen keer over de toonbank is gegaan. In 2022 is het exact 30 jaar geleden dat Clapton deze legendarische sessie opnam voor 300 man publiek in Bray Studio’s, net buiten Londen. Het was toen de zuurstof die Ed’s gitaarvlam nodig had. Nadat Ed het iconische intro van ‘Layla’ hoorde wist hij het zeker: “Ik ben een gitaarman.”

Na een periode waarin er bijna geen livemuziek meer mogelijk was, gaat hij terug naar zijn inspiratiebron. Geeft het hem weer nieuwe energie voor de komende 30 jaar?

Gumbo Kings
Dampende bluesrock uit Haarlem. Messcherpe gitaarlicks, gemene bluesharp, scheurend orgel en een strak ritme-duo met een hoog octaangehalte. Melting Pot van urgente New Orleans Funk, smakelijke Memphis Soul en gruizige Delta Blues als knallende afsluiting van het Helderse Gitaar Festival 2022.